zondag 19 april 2015

Beneficio, het Paradijs in de Sierra Nevada
Dag 84, Zondag 12 April 2015 @ Beneficio
Er klink muziek op het pleintje achter de camperplaats, want er blijkt een soort kunstmarktje te zijn. Het ziet er gezellig uit en wanneer ik de vuilnis ga wegbrengen, ga ik ook meteen even een kijkje nemen. Er zijn mooie handgemaakte sieraden en zelfgemaakte lokale producten te koop. Ik babbel wat en ik koop een paar kleinigheden. 

Daarna schrijf ik aan mijn blog en boek en maak ik de camper klaar voor vertrek. Ik rij in de richting van Orgiva, want ik ga naar Beneficio, een wereldberoemde autonome community in de Sierra Nevada en het natuurpark het La Alpujarra gebergte. De route er naar toe vanuit Montril is prachtig en loopt door de bergen en langs een mooi stuwmeer. Onderweg heb ik nog wat oponthoud vanwege overstekende schapen. 


Beneficio ligt in de ‘middle of nowhere’, en dat past ook geheel bij het idee om midden in de natuur te leven. Het is bijna een geheime plek, die zich alleen aan je lijkt te onthullen wanneer je dat echt wilt. Ik ga een pad op, wat eerder een afgrond lijkt en kom na een lang smal hobbelig pad op een parkeerterrein waar auto’s en busje staan. Wanneer ik naar boven loop zie ik mijn goede vriend Harmon met zijn hondje Robinio in de grote tipi.

Harmon laat me een deel van het Beneficio terrein zien. Prachtig! Overal lopen stromend beekjes en watervallen, waardoor er dus schoon bronwater aanwezig is. Ik zie overal verschillende bouwsels tot ver in de heuvels staan en daarmee is Beneficio een echt ‘dorp’, verborgen tussen de bergen en bomen. In de avond proberen we een plekje voor de camper te vinden waar hij recht staat, wat bijna een onmogelijke opgave is omdat we nu eenmaal op een berghelling staan.

Dag 85, Maandag 13 April 2015 @ Beneficio
Aan het einde van de ochtend ga ik met Harmon richting Orgiva om inkopen te doen voor onszelf en de community. Het leven in de natuur, weg van het moderne gestreste leven is een heerlijk vrij leven. Met veel frisse lucht, en de ganzen, katten en honden rennen er in het rond. Natuurlijk het kan ook zwaar...


Dag 86, Dinsdag 14 April 2015 @ Beneficio
We drinken koffie in de ‘Big Lodge’. In de middag halen we water bij de waterval en verkennen we Beneficio verder. We komen langs zeer diverse onderkomens. Ik zie allerlei huizen in verschillende vormen en meestal gemaakt van natuurlijke materialen, van complete tuinhuizen tot aan huizen van stenen en leem. Er zijn ook verschillende prachtige natuurlijke zwembaden.

Dag 87, Woensdag 15 April 2015 @ 
Beneficio
De dag begint regenachtig in Beneficio, wat gunstig is voor de pas geplante zaden in de moestuinen. We gaan ‘naar beneden’ dat is hier ongeveer hetzelfde als: we gaan naar het dorp in het dal: Orgiva. Daar gaan we naar een outdoor winkel, mede omdat ik opzoek ben naar een ‘solar power douche’. De watervallen in Beneficio zijn dan wel geweldige douches, maar nog wel heel erg koud. De oplossing daarvoor is dus een simpele douche, een zak met water, die je door de zon laat verwarmen. Wanneer we in de outdoorwinkel in het half Spaans / Engels naar de douche vragen, vraagt de man of we ook Nederlands spreken. Deze outdoor winkel in Orgiva wordt gerund door het Nederlands / Duits sprekende echtpaar Janny & Manuel Redondo, wat natuurlijk erg grappig was en ook wel handig.
Wanneer we de Big Lodge inkomen is er een 'talking stick' ronde. De community gebruikt dit om met elkaar te overleggen. De talking stick gaat rond en het is de bedoeling dat alleen diegene die de stick vast heeft, praat. De oudere bewoners dragen tijdens deze rondes veel kennis uit over de sfeer en de gewoonten in Beneficio en ik vind het interessant om er bij te zijn.

Dag 88, Donderdag 16 April 2015 @ Beneficio
We verkennen vandaag een groot deel van de 3 km2 van Beneficio. We gaan van boven naar beneden en van links naar rechts. Het is een hele klim op zo'n 550 m hoogte. Op de meest onmogelijke plaatsen staan nog huizen gebouwd. We houden regelmatig een pauze om op adem te komen van al het geklim en om te genieten van het prachtige uitzicht.
Dag 89, Vrijdag 17 April 2015 @ Beneficio
Vandaag doe ik vele huishoudelijke klussen. Ik maak gordijntjes voor in de camper, doe de was op de Beneficio manier; in het stromende beekje en ik maak een gezellig terras om buiten te zitten. Ik laat de 'solar power douche' op het dak van de camper in de zon opwarmen en aan het einde van de middag heb ik meer dan voldoende warm water om uitgebreid te douchen.


Dag 90, Zaterdag 18 April 2015 @ Beneficio
Vandaag ga ik de berg op om bij de 'Benewifio', het internet, te komen en om de telefoon en laptop op te laden.  Een gratis internet toegangspunt is een van de dingen van het moderne leven die hier toch binnengedrongen zijn, al kost het wat moeite om er te komen.Over Beneficio
Niemand weet echt, hoeveel mensen er in Beneficio wonen, want het is er een continue komen en gaan van reizigers uit de hele wereld, maar de schatting is rond de 200 a 300 bewoners, en in de zomermaanden is het er een stuk drukker met bezoekers dan in de winter. Al zo’n 35 jaar leven er mensen uit vrijwel de hele wereld samen voor een korte of langere tijd. Het is interessant om te zien en te ervaren, hoe mensen hier op verschillende nieuwe manieren samenleven en werken in de natuur. 

Er is één groot pad', wat we voor de grap ‘de snelweg’ noemen, die door het hele kamp loopt. Een 'kamp' is eigenlijk geen goed woord voor Beneficio want eigenlijk is het meer een dorp. De huizen, tenten en tipi's zijn wijd verspreid over de heuvels en de toegang naar de verschillende bouwsel, bestaan uit weer allemaal kleine paden en trappetjes.  

De grote tipi (Big Lodge) is de ontmoetingsplaats voor de hele gemeenschap, elk moment van de dag / nacht zijn er daar verschillende gebeurtenissen rondom het vuur. Dit varieert van samen eten, muziek maken, praten. Er is altijd wel iets wat er in de kring rondgaat, van talking stick (waarmee een soort vergadering worden gehouden ) een pijp (uiteraard gevuld met wiet), iets te eten (koekjes, fruit, chocolade en gezonde vegetarische maaltijden), of iets te drinken. Er is vooral koffie en thee, want in Beneficio is er van oorsprong een strikt geen alcohol beleid, vooral in en rondom de Big Lodge, wat natuurlijk een hoop gedoe voorkomt. Er is veel te doen, van hout en water halen, tot in de moestuin werken en het bouwen en verbouwen van, van alles. Zo puur en simpel kan het leven op deze manier zijn.   

Beneficio wordt vaak aangeduid als een permanente Rainbow Gathering. Deze bijeenkomsten proberen de idealen van vrede, liefde, respect, harmonie, vrijheid en de gemeenschap als een grote familie, in de praktijk te brengen, en dienen voor veel mensen als een bewust alternatief voor het consumentisme, het kapitalisme, en de massamedia. De deelnemers aan de Rainbow Gatherings  worden sterk geassocieerd met de hippie subcultuur en hebben veelal de opvatting dat de moderne levensstijl en systemen van de overheid ongezond, onhoudbaar zijn, vol uitbuiting en niet in harmonie met de natuurlijke systemen van de planeet.


Ik heb verschillende community’s gezien maar Benificio heeft iets bijzonders. Misschien is het omdat het zo groot is, misschien omdat het al zo lang bestaat, misschien omdat iedereen hier autonoom, vrij is, en op zichzelf is en als je dat wilt toch ook samen, misschien is het omdat het in een kloof in de bergen ligt, misschien 't leven met de natuur, de mensen, de sfeer, hoe dan ook, Beneficio is een bijzondere plek om een tijdje te zijn.   

Deze camperreis van 90 dagen, was een groot fantastisch experiment en komt even tot stilstand hier in Beneficio en daarmee komt ook deze blog voorlopig even ten einde...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten